Fremtiden for lokalradio

Digitaliseringen av radioen er i full gang. Den 11. januar 2017 slukkes de første FM-antenne her i landet. Dette skjer i Nordland fylke, mens landets aller siste FM-antenne slukkes i Troms og Finnmark den 17. desember samme år. En nesten hundreår lang radiotradisjon synger nå på sitt siste vers. Moderniseringen skaper glede blant mange aktører. En digital radio har flere positive sider, men også negative. Verst kommer det til å gå utover store lokalradioer i de store byene. Disse får, i motsetning til de små lokalradioene, ikke lov til å sende på FM-nettet lenger.

1200px-dab_digital_radioStore lokalradioer kan forsvinne i 2017

I 2011 bestemte stortinget at FM-nettet skulle slukkes over hele landet i løpet av 2017, og at DAB-nettet skulle ta over. Forutsetningen for at dette skulle være mulig var at lytterne fikk en bedre tjeneste. I tillegg var det et krav om at de kommersielle kanalene måtte klare å dekke over 90% av Norge. Hvis ikke dette lot seg gjøre, skulle FM-slukningen utsettes til 2019. I dag er alle forutsetningene oppnådd, og arbeidet med slukningen er i full gang. Kun de minste lokalradioene får tillatelse til å fortsatt sende på gamlemåten. De større må kanskje ut med millioner av kroner i omstillingskostnader. For mange lokalradioer med stramme budsjetter kan dette bety kroken på døra. Mange av dem har allerede investert tid og krefter på å få et velfungerende FM-nett. Lokalradioen du hører på mens du skifter på barnet på en fin stellematte, eller når du drikker morgenkaffen, kan derfor plutselig forsvinne en dag i 2017.

Når lokalradioer dør, vil det fødes nye

Fordelene er mange med et nytt DAB-nett. Blant annet kan flere kanaler sendes på samme frekvensområde, og radioekko fra fjell vil ikke kunne påvirke signalene. De med DAB-radio i bilen vil derfor få en mye bedre radioopplevelse. I tillegg vil ikke et svakt DAB-signal bety dårligere lyd, sånn som med et FM-signal. Verden er stadig i endring. Selv om FM-nettet har vært en trofast bærebølge i nesten hundre år, må til og med dette byttes ut før eller siden. Pengesterke kommersielle kanaler jubler. De kan nå sende radiosignaler på enda flere frekvenser. Verre er det med de store lokalradioene som ofte har begrensede midler. I 2017 regner man derfor med å se en massedød innen lokalradiosegmentet. Samtidig er det ventet at mange nye radiokanaler kommer til å starte opp. FM-nettet ble strengt regulert av myndighetene på grunn av begrenset plass. Med DAB-nettet vil detaljstyringen forsvinne, og det skal bli enklere å få konsesjon til å sende.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *