Er lokalradio den nye lokalavisa?

 

 

Mange lokalaviser må legge ned på grunn av høye kostnader og nedgang i antall lesere. Lokalavisene prøver mange grep for å klare seg, og noen lykkes, mens andre mislykkes. Men selv om mange ikke lenger leser papiraviser, er radioen en fast følgesvenn for folk, enten i bilen på vei til jobben, eller mens de spiser frokost. Lokalradioen er ofte et populært valg, ettersom lokalradioen kan gi lokale nyheter, lokalt værvarsel og fortelle om eventuelle trafikkproblemer der man bor. For de fleste er jo først og fremst interessert i det som angår dem selv og deres hverdag.

Woman sitting in a car and touch play finger in a auto smart system.

Trivelig følge

Lokalradioen er et trivelig følge i bilen eller i hjemmet. Man får høre folk som snakker egen dialekt, og man får høre om de små og litt større sakene som kanskje bare interesserer lokalbefolkningen. Selv om NRK satser stort på lokalradio, er det også mange private lokalradioer som opplever stor suksess. I dag går mange radiosendinger også på nettet, slik at folk kan høre på radioen mens de sitter ved dataskjermen.

Lokal sport og konkurranser

Lokale sportsarrangementer får sjelden oppmerksomhet i riksdekkende radio, men hos lokalradioen får utøverne oppmerksomhet selv om de ikke konkurrerer i verdenstoppen. Lokalradioene kan også by på konkurranser, og dette er populært blant lytterne. Kanskje de til og med kan ringe inn og ønske seg sanger, eller sende hilsener til venner og slektninger som har fødselsdag.

Framtidens utfordringer

Den største framtidsutfordringen for mange lokalradioer, er overgangen til DAB-radio. Da blir FM-nettet stengt, og mange lokalradioer kan få problemer med å bruke DAB-nettet. Men på internettet vil det fortsatt være mulig å sende lokalradio, og det er også ledige konsesjoner for lokalradioer på DAB. Problemet med DAB er at utbyggingen er kostbar, og dermed kan deler av landet bli uten lokalradio dersom DAB-nettet blir den eneste muligheten. Det gjenstår fortsatt en del floker som må løses før man vet hvordan det nye systemet vil slå ut. Det er spesielt de små lokalradioene i utkantstrøk som kan bli rammet, ettersom dekningen mange steder kan bli dårligere når FM-nettet byttes ut med DAB i disse områdene.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *