Lokalradio og reklame

 

Lokalradioer er avhengige av inntekt. NRK har lokale sendinger som blir dekket av lisenspenger, men private lokalradioer får ingenting gratis. De må tjene penger selv, og det gjør de gjennom reklame og sponsorer.

Reklame til irritasjon eller glede?

Noen irriterer seg over reklame på radioen, men faktum er at uten reklame ville mange radiokanaler bli lagt ned. Det kan kanskje bli litt ensformig å høre den samme reklamen gang på gang, men tenk på at reklamen betaler for kanalens innhold. I stedet for å se på reklame som en irritasjon, bør du se på den som en venn. Vær glad for at kanalen sender reklame, for det betyr at de tjener penger, og at de dermed har penger til å drive stasjonen videre.

iStock_000021485231_SmallReklameinnslag eller sponsorer

Reklameinnslag er den vanligste formen for reklame hos lokalradioene. Da lager foretak en lydreklame som sendes med jevne mellomrom, og en radioreklame trenger slett ikke å være kjedelig. Humor er et vanlig virkemiddel, og da kan reklamen både være underholdende og få deg til å trekke på smilebåndet. Og reklameinnslag kan være komiske, selv om man selger helt hverdagslige ting som vaskemiddel, gummistøvler eller nye vinduer til huset. Reklameselskapene har god erfaring i å lage underholdende reklamer, for det er som regel de underholdende reklamene som går hjem hos lytterne. Det er de morsomme reklamene man husker, ikke de kjedelige reklamene.

I tillegg til reklameinnslag, benytter lokalradioene seg også av sponsorer. De kan lese opp at et program er støttet av det eller det foretaket, eller de kan dele ut gavekort og premier som er sponset av et foretak. Hver gang konkurransen og premien nevnes, blir foretakets navn nevnt.

DAB og FM i framtiden

I framtiden vil mange av radiosendingene gå på DAB-radio. Mange lokalradioer vil fortsette å sende på FM-nettet, men spørsmålet er hva som skjer med reklameinntektene til disse. Kanskje de fleste foretak velger å sende reklamene sine på DAB-kanaler, slik at de som sender på FM-nettet mister viktige inntektskilder. Dette bekymrer mange lokalradioer, og det er foreløpig usikkert hva som kommer til å skje. Lokalradioene trenger inntekter for å overleve.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *