Radio i forandring

Radio som medium har forandret seg drastisk siden internett ble gjort tilgjengelig for alle og enhver. Alle medium og nyhetsformidlere har gjennomgått forandringer som gjør at de nesten er ugjenkjennelige hvis man sammenligner formatene som fantes for bare 15 år siden og de vi bruker i dag for å opplyse og underholde oss. Før i tiden var det viktig og se på klokka for å ikke gå glipp av dagens nyhetssending, og barna passet på og ikke gå glipp av barnetimen. Det er en stor kontrast mellom dette og å søke opp diverse podcaster i Spotify og nettlesere. Radiostasjoner og TV-kanaler legger ut alle radioprogram på nettsidene sine, og man kan høre på mange program i strekk slik som man ser på en hel sesong av en serie på nett på bare én helg.

Radio i dag er på flere måter et mindre sosialt medium enn det det var før, fordi det ikke er noen kommunikasjon mellom lytter og programleder på samme måte som før. I dag hører vi på radioprogram på det tidspunktet vi selv foretrekker, og det gjør også at vi ikke deler denne informasjon med andre. Siden vi ikke får samme informasjon på samme tid, blir nyhetsbildet én person blir formidlet forskjellig fra det naboen hører og ser på. Dette bidrar til at vi leser i ulike verdener, og det som tidligere var lett å identifisere som allmennkunnskap er ikke det nå. Vi kan ikke lengre forvente at alle har fått med seg samme store hendelse i nyhetsbildet.

Tidligere var radio et veldig viktig medium i samfunnet. Det var radioen som ga oss nyheter, portrettintervju og skuespill. I tillegg kunne man skru til riktig kanal for å høre på spill med innringere, quizer og konkurranser. En annen type program som hadde en stor skare av tilhengere var programmer hvor lytterne kunne ringe inn til stasjonen og stille spørsmål om liv, helse og romantiske problemer.

For eksempel kunne programmet ha en lege i studio, og lytterne ringte inn og spurte om symptomene de viste var tegn på allergier, om Utslett er et symptom på mer alvorlige sykdommer og mye, mye mer. Ringere kunne spørre om de rareste ting, og det fremstår kanskje som rart i dag at ringere blottla seg slik på nasjonal radio.

Programmer med innringere skapte en kommunikasjon mellom radiostasjonen og lyttere rundt omkring i landet, men nå finnes ikke det lengre. I dag hører vi på lange episoder av podkaster med en programleder som sitter i et annet land. Utviklingen av radioen som medium for nyheter, informasjon og underholdning har derfor gått i motsatt retning av TV og papiravisen. I en tid som domineres av interaksjon i medier, som med sosiale medier, er det interessant at publikum leter etter lange program med undersøkende journalistikk på radio.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *