Norske radiokanaler og søsterkanaler

Norges eldste radiokanal er, ikke overraskende, NRK P1. Denne kanalen ble opprettet i 1933 og var riksdekkende allerede den gangen. Flere av radiokanalene er eid av samme selskap, og startet som søsterkanaler til den opprinnelige radiokanalen. Dette gjelder for eksempel NRK P2 og NRK P3, som er søsterkanaler til NRK P1.

Siden 1980-tallet har antall radiokanaler økt, og i dag har vi radiokanaler som dekker DAB og FM, og noen som utelukkende fås tak i som nettradio. Trykk her for en fullstendig oversikt over radiokanaler du kan få inn i bilradioen din.

FM-nettet stengte i 2017 og de store kanalene gikk over til DAB-nettet. Kun lokalradio har blitt igjen på FM-nettet, som kommer til å være i drift til rundt 2031, kanskje noe lengre. Norge har totalt 178 sendernett for lokalradio på FM.

Gode verktøy for organisering av driften

Det er mye arbeid å drive en radiokanal. Med søsterkanaler blir dette en svært krevende jobb.

Når man skal drive flere radiokanaler på én gang, må man ha gode verktøy for å organisere arbeidet. Å organisere arbeid og prosesser i flere enheter er krevende, enten det er flere bedrifter, avdelinger i en bedrift, eller radiokanaler. Et godt verktøy å bruke til slik planlegging og til prosessarbeid, er Stratsys. Dette programmet legger til rette for samordning av prosesser, planer og rapporter. På den måten kan du arbeide målrettet, enklere, effektivt, og dermed oppnå raske resultater – med ett og samme verktøy!

Verktøyet er tilgjengelig på Stratsys.com/no/. På nettsiden Stratsys.com/no/ kan du få en gratis prøveperiode.

Reklamefinansierte kanaler

Gode verktøy kommer godt med når man skal organisere arbeid for flere radiokanaler samtidig – og spesielt når kostnader og inntekter står på spill. Dette gjelder spesielt de reklamefinansierte radiokanalene, som Radio Norge.

Radio Norge startet i 2004, og har hovedkontor i Oslo. Kanalen har vokst, og har blitt kjent blant annet for morgensendingene sine og for en årlig topp 1000 liste. Radio Norge er eid av Bauer Media. Kanalen har mange søsterkanaler som ble kjøpt opp av samme selskap, eller startet ettersom kanalene gikk bra:

  • Radio 1
  • Radio Topp 40
  • Kiss
  • P24-7 Mix
  • Norsk Pop
  • Radio Rock
  • P24-7 Kos
  • B.I.G Hiphop & R&B
  • Radio Vinyl
  • Juleradioen

Radio Norge er Norges andre reklamefinansierte radiokanal som også er riksdekkende – den første var P4. P4 er er Norges største kommersielle radiokanal. Kanalen startet sine sendinger i september i 1993.

Nettbasert radio

De fleste radiokanaler har nettbasert radio, i tillegg til å sende på DAB-nettet. I tillegg er det mange kanaler som utelukkende sender sine programmer på nettet. Kringkasting av radio startet tidlig på 1920-tallet, men ble ikke mobilt tilgjengelig før i 1954, da transistorradioen ble tilgjengelig. I dag er mulighetene både for å høre på og starte en radiokanal uendelige, med nettbasert radio via nettet eller strømmetjenester som Spotify. Er du interessert er det bare å hoppe i det! Hva med å starte egen podcast?

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *