En digital utfordring

 

Overgangen til DAB kan bli både en utfordring og en mulighet for lokalradioene landet over. Lokalradioene har lang tradisjon i Norge, og den første nærradiostasjonen ble startet allerede i 1925. Denne stasjonen måtte legge ned i 1933, da kringkastingsmonopolet tok over. Dagens lokalradioformat startet opp som prøvesendinger i 1981, og det tok ikke lang tid før lokalradioene var en suksess. Før lokalradioene startet opp i 1981, hadde radiosendingene bare 5 % av befolkningen som lyttere. Med lokalradioene, økte denne andelen raskt til 20 %.

iStock_000004861876_SmallDAB eller ikke?

Norge har, som eneste land i verden, bestemt å slå av FM-nettet. Dette kan få store konsekvenser for enkelte lokalradioer. Sverige har valgt å ikke satse på DAB, og satser heller på FM og nettradio. Dekningsgraden er en av årsakene til dette. Svenske politikere mener at FM-nettet og nettradio er et langt bedre tilbud til lytterne enn DAB-radio.

Også i Norge vil DAB-radioen har lavere dekningsprosent enn dagens FM-nett, og dette byr på utfordringer. Utfordringen ligger også i kostnaden, ettersom det vil koste lokalradioene rundt 150 000 å gå over til DAB. Dette kan bli for kostbart for mange aktører. I storbyene kan mange radiostasjoner dele på kostnaden, mens lokalradioer i grisgrendte strøk må ta hele regningen alene. Det kan føre til at mange må legge ned. Men noen lokalradioer vil fortsatt få lov til å sende på FM-nettet, så det stemmer ikke at FM-nettet stenger helt.

Mange kan miste lokalradioen

Selv om enkelte radiostasjoner fortsatt vil sende på FM-nettet, kan mange miste lokalradioen helt i 2017, ettersom utbyggingen er for kostbar. I 17 av landets 37 lokalradiodistrikter er det ingen utbyggere som satser på DAB-nettet. Utfordringene er både geografiske og økonomiske, og DAB-nettet vil dermed få langt lavere dekning enn dagens FM-nett. Lokalradioene vil finnes på FM-nettet fram til 2021, men dette er det ikke alle som er klar over. Mediene gir inntrykk av at FM-nettet skrus helt av, og dermed er det ikke alle som vet at de fortsatt kan høre på lokalradio på FM-nettet. Mediene har feilinformert folk, og det kan gi lavere lyttertall hos lokalradioene på FM-nettet.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *